Coroana zirconiu
Coroana de zirconiu are un aspect fizic deosebit, asemănător cu al dintelui natural. Acest lucru este posibil datorită faptului că zirconiul se găsește în mai multe nuanțe. Atât discul de zirconiu cât și ceramica care îl acoperă vor fi alese de la început la culoarea celorlalţi dinţi ai pacientului. Cele trei calități majore ale coroanei de zirconiu sunt: transluciditatea, absența coroziunii și biocompatibilitatea. Transluciditatea este dată de reflexia luminii pe culoarea albă a zirconiului. La Dental House Clinic, coroanele sunt frezate in cadrul clinicii cu ajutorul tehnologiei 3D CAD/CAM.
Proprietăţile zirconiului
Duritatea zirconiului este 6,5 – 7,5 iar a smalțului dentar este 8. Din acest motiv zirconiul este mult mai indicat în realizarea coroanelor dentare decât ceramicile ce au duritatea de 9,8 şi, din cauza asta, produc tocirea dinților opuşi.
Zirconiul se găseşte în natură sub formă de oxid de zirconiu. Acest fapt împiedică oxidarea lui în cavitatea bucală și elimină apariția lizereului gingival (dunga neagră de la gingie). Poate fi folosit și la pacienții care sunt alergici la metale. Conductibilitatea termică scăzută a zirconiului face ca riscul de afectare al pulpei dentare să fie minim, coroana de zirconiu fiind astfel cea mai indicată pe dinții vitali. Aceștia nu vor mai fi sensibili la consumul de alimente reci sau fierbinți.
Coroana de zirconiu are transluciditate similară cu cea a dinților naturali. Culoarea albă a zirconiului reprezintă un avantaj din punct de vedere estetic deoarece materialul opac care se foloseşte la coroanele metalo-ceramice aici nu mai este necesar. Transluciditatea – care asigură un aspect natural dintelui – reprezintă diferență majoră între coroana din ceramică pe suport de zirconiu și coroana metalo-ceramică.
Punctul de topire al zirconiului este de peste 1800 de grade, cu mult peste cel al ceramicii. Această calitate îi asigură stabilitate dimensională în timpul arderii. Coroanele de zirconiu total fizionomice rezistă în timp între 5-10 ani. De asemenea, acesta nu permite acumularea şi formarea de placă bacteriană.